De goeroe van Chris Stapper

Naam: Chris Stapper
Leeftijd: 28
Beroep: Community Manager
Twitter: @chrisdjstapper

“Als je inspiratie zoekt, kun je het echt overal vinden”

1. Wie/wat inspireert jou?
Chris voelt zich erg geïnspireerd door mensen die een doel hebben in hun leven. Of, een visie hebben op wat ze met hun leven willen doen. Daarbij denkt hij aan een wetenschapper als Kahneman, die enorm veel weet van psychologie en dat gebruikt om ons begrip van onze samenleving te versterken. Of aan Richard Branson, die het ontzettend leuk vindt om te ondernemen en vanuit die positie andere mensen probeert te helpen zelf een bedrijf op te bouwen. De ‘10.000 uren regel’ vindt Chris op dezelfde manier inspirerend: Deze vertelt ons dat, als we ons oprecht committeren aan een professie, we daar erg goed in kunnen worden.

Verder zijn er tientallen mensen die Chris inspireren, ook in zijn dagelijks leven. Hij leert veel van de mensen om hem heen, door te kijken naar wat zij leuk vinden, hoe zij dingen doen en waar zij van genieten. Als je inspiratie zoekt, kun je het echt overal vinden, aldus Chris.

2. Wat is het dat je inspireert, wat bewonder je in deze persoon?
Hier wil Chris graag een specifiek persoon belichten: Terry Pratchett. Hij schrijft fantasy boeken en hierin schijnen twee van zijn talenten door: Een gigantisch talent voor taal en de capaciteit om actuele ontwikkelingen op een nuchtere, subtiele manier te verwerken in een fantasiewereld. Daarmee biedt hij de lezer de mogelijkheid om te reflecteren op deze ontwikkelingen. Wat dit extra bijzonder maakt is dat Pratchett dit op een enorm authentieke wijze weet te doen: hij blijft altijd zichzelf. Wat Chris in hem bewondert is drieledig: Zijn enorme talent, de manier waarop hij daar een richting aan heeft weten te geven en de manier waarop hij dicht bij zichzelf kan blijven.

3. Hoe inspireer of motiveer jij anderen?
Chris is erg geïnteresseerd in mensen en is altijd bezig met onderwerpen als gezondheid en kwaliteit van leven. Als hij merkt dat iemand zich niet lekker voelt, of niet lekker in zijn vel zit, probeert hij ze te helpen. Hoe kun je je leven zo veranderen dat je je er beter bij voelt? Kun je gezonder leven, anders eten? Dit probeert hij kracht bij te zetten door zelf ook zo goed mogelijk te leven. Door zelfkritisch te blijven, te sporten en vooral ook naar andere mensen te kijken.

4. Hoe haal je inspiratie uit je werk?
De belangrijkste term voor een community manager is waarde. Hoe geneert mijn organisatie waarde voor de community waar ik me in bevind? Hoe kan de community meer waarde voor ons scheppen? Hoe worden we allemaal beter van elkaar? Het leukste aan zijn werk vindt Chris hoe hij zijn organisatie kan helpen om van meer toegevoegde waarde te zijn. Hij hoopt dat dit waarde-geörienteerd denken zich gaat verspreiden en dat meer organisaties zullen zien dat hier een grote toekomst ligt.

De goeroe van Robbert Paul de Vries

Naam: Robbert Paul de Vries
Leeftijd: 38 jaar
Beroep: Professioneel spreker en trainer. Eigenaar en directeur van RoodBaard.
http://roodbaard.nu/
https://twitter.com/_RoodBaard

“Anderen inspireren begint bij jezelf kunnen inspireren.”

1. Wie/wat inspireert jou?  
Naast zijn opa heeft Robbert Paul diverse externe inspiratiebronnen. Voornamelijk zijn dat mensen die hun dromen leven. Ook geven bijzondere plaatsen en ervaringen hem inspiratie. Daarnaast is hij zelf zijn belangrijkste inspiratiebron. 

2. Wat is het dat je inspireert, (wat bewonder je in deze persoon)?
Waneer hij kijkt naar waar hij vandaan is gekomen, om te mogen doen wat hij nu doet, dan is Robbert Paul daar bijzonder trots op. Daarmee inspireert hij zichzelf op de momenten dat hij ergens tegen op ziet, of wanneer hij denkt dat hij iets niet zou kunnen. 

3. Hoe inspireer of motiveer jij anderen?
Anderen inspireren begint bij jezelf kunnen inspireren, aldus Robbert Paul. Door open te staan en kwetsbaar te zijn laat hij anderen toe in zijn kijk op de wereld en hoe hij de dingen doet die hij doet. Anderen raken geïnspireerd door de dingen die hij doet, dingen die anderen wel zouden willen maar niet durven. Doordat hij regelmatig buiten zijn comfortzone gaat laat hij zien wat lef je kan brengen. 

4. Hoe haal je inspiratie uit je werk?
Mensen helpen het beste uit zichzelf te halen is wat Robbert Paul doet. Op het moment dat deelnemers aan zijn opleidingen vervolgens daadwerkelijk de verandering maken die ze willen maken en het beste uit zichzelf weten te halen, inspireert hem dit weer. Dit is een mooie 1 op 1 ‘directe inspiratie loop’.

De goeroe van Jacqueline

Naam: Jacqueline
Geboren: 1976 
Beroep: Beleidsadviseur

‘Uitdagingen zien in plaats van problemen’

1. Wie/wat inspireert je?
Mensen die initiatiefrijk zijn, op dingen durven afstappen, nieuwe stappen in het leven zetten, gaan voor wat ze met hun leven willen.
Optimisme, positieve instelling, uitdagingen zien in plaats van problemen.

Verder raakt Jacqueline geïnspireerd door het lezen van boeken, liefst romans. Ook uit mooie films haalt ze inspiratie, bijvoorbeeld Engelse films, kostuumdrama’s. Als voorbeeld noemt ze de film ‘After the wedding’, een echte aanrader.

2. Wat herken je bij jezelf?
De genoemde eigenschappen zijn dingen die ze zelf meer wil ontwikkelen, met name in haar werk. Jacqueline is onzeker in werk; wat wil ik, wat zou de volgende stap moeten zijn. In ieder geval wil ze contact hebben met mensen, ze adviseren en verder helpen. Heel graag zou ze bijvoorbeeld Psychologie willen gaan studeren, vanwege het positieve, om mensen te helpen. Ook zou ze het leuk vinden om iets met talen te doen, om bijvoorbeeld Nederlands te studeren.

3. Over welke genoemde eigenschappen zou je zelf (nog meer) willen beschikken?
Jacqueline zou over meer zelfvertrouwen willen beschikken en minder angstig willen zijn. Dit speelt bij haar voornamelijk in het werk. Ze maakt zich soms druk om dingen en is bang dat dingen misgaan. Hoe ze zich voelt laat ze soms te veel van anderen afhangen. Ook twijfelt ze over wie ze is wat ze kan. Dit is door het overlijden van haar moeder en het combineren van het moederschap met werk wat naar de achtergrond geschoven.

De goeroe van Paul Spaargaaren

Naam: Paul Spaargaaren
Geboren: 1964
Beroep: Proces Engineer 

‘Zonder iets te hoeven zeggen staat hij er’

1. Wie bewonder je?
Nelson Mandela. Hij was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, van 1994 tot 1999, en was advocaat van beroep. Mandela wordt alom gerespecteerd om zijn volhardende strijd tegen de apartheid. Na 27 jaar gevangenschap kwam hij in 1990 vrij. Hij is inmiddels 93 jaar.

Paul heeft geen biografie van Mandela gelezen maar voelt zich, als Zuid-Afrikaan, wel met Mandela verbonden.

2. Wat bewonder je in hem?
Mandela staat altijd open voor de dialoog, in plaats van een strijd met wapens. Hij heeft lang gevangen gezeten maar heeft geen wraakgevoelens jegens degenen die hem kwaad hebben gedaan; het regime dat hem achter de tralies deed belanden. Hij komt rustig en Continue reading

De goeroe van Lonneke

Naam:Lonneke
Geboren: 1975
Beroep: Lerarenopleider 

‘Kies je eigen pad’

1. Wie bewonder je?
Joke, coach en therapeut.

2. Wat bewonder je specifiek?
Joke gebruikt in haar coaching en therapie allerlei verschillende manieren en methoden. Bijvoorbeeld neuropsyrurgie, een methode die is gebaseerd op inzicht in oorzaak en gevolg van klachten en op herstel van het zelfgenezend vermogen, waarmee ieder mens is toegerust.

Joke heeft ook veel kennis en ervaring. Verder bewondert Lonneke Continue reading

De goeroe van Margo Veltmeijer

Naam:Margo Veltmeijer
Geboren: 1977
Beroep: Productmanager/Marketeer FMCG

‘Uit het leven en uit jezelf halen wat erin zit.’

1. Wie/wat bewonder je?
Mensen die iets bereiken wat een ander niet zomaar kan. Dit kan een vriend of vriendin zijn, maar ook een onbekende. Bijvoorbeeld een bergbeklimmer, die na een grote inspanning en zware klim de top bereikt. Als voorbeeld noemt Margo ook een vriendin, die zoekende is naar wat ze wil en wat bij haar past. Ze probeert van alles, in diverse richtingen. Zo heeft ze onder andere een carrièreswitch gemaakt en is een studie in een geheel andere richting gaan volgen.

2. Wat bewonder je specifiek?
Het doorzettingsvermogen, het bereiken van iets via een bijzondere inspanning in plaats van op de makkelijke manier. Iets nieuws aan durven gaan. Een berg daadwerkelijk beklimmen met alle ontberingen erbij, in plaats van met de kabelbaan omhoog. Uit het Continue reading

De goeroe van Marieke Verhoef

Naam:Marieke Verhoef-Temme
Geboren: 1951
Beroep: Leidster schrijfcafé voor vrouwen, dichter en beeldend kunstenaar
Website: www.mijnschrijfatelier.nl

“Van verwondering tot verwondering ontvouwt zich het bestaan.” Lao Tse

1. Wie bewonder je?
Marieke bewondert vele leraren, o.a. Thich Nhat Hahn, Cole Morgan, Philip Glass.

2. Wat bewonder je in hen?
Thich Nhat Hahn (1926) een Vietnamese boeddhistische monnik, dichter, wetenschapper en mensenrechtenactivist.  In 1967 werd hij genomineerd door Martin Luther King voor de Nobelprijs van de vrede. Vanuit Plum Village, zijn meditatiecentrum in Frankrijk, speelt hij een belangrijke rol in de interreligieuze dialoog.
“Ik leerde hem ongeveer 15 jaar geleden kennen door een lezing die ik van hem bijwoonde in Den Haag. Er ging zo’n ongelofelijke rust van deze man uit…de zaal was muisstil en gedurende twee uur kon je een speld horen vallen. Hij is in staat op een bijna naïeve, heel eenvoudige manier dingen uit te leggen. Bijna word je daardoor op het verkeerde been gezet, maar zijn woorden bevatten diepe wijsheden over vrede, liefde en mededogen. Hij zegt, dat je om vrede uit te kunnen dragen eerst vrede moet vinden in jezelf, daarvoor moet je het verleden en de toekomst loslaten en leven in het hier-en-nu. Hij leert mensen met aandacht en ontspannen in het leven te staan. Een paar jaar geleden ‘ontmoette’ ik hem weer op een lezing, nu in Amsterdam. Hij straalde diezelfde intense rust uit. Continue reading

De goeroe van Ruud Kleijn

Naam:Ruud Kleijn
Geboren: 1980
Beroep: Commodity Manager

‘Managen is vooruitzien’

 1. Wie bewonder je?
Bill Clinton. De 42e president van de Verenigde Staten, van 1993 tot 2001.

2. Wat bewonder je in hem?
Op 28 mei 2011 hield Clinton, op uitnodiging van Achmea, een speech op de conventie van Achlum. Zijn blik op de wereld is in deze speech verwerkt. Alles wat in de wereld gebeurt, op grote en op kleine schaal, koppelt hij mooi aan elkaar en brengt parallellen aan. Daarmee verklaart hij de wereld op een logische en begrijpelijke wijze. Ratio en gevoel brengt hij mooi bij elkaar. Hij heeft enorm veel kennis vergaard en er zijn eigen oordeel over gevormd, en dat legt hij goed uit. Continue reading

De goeroes van Jean Klare

Naam:Jean Klare
Beroep: Creative designer

‘Je onbevangenheid moet je cultiveren’

1. Wie/wat inspireert je?
Jean bewondert mensen die iets doen wat hij niet kan begrijpen. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld John Coltrane, een jazzsaxofonist die geldt als één van de belangrijkste en invloedrijkste vernieuwers in de geschiedenis van de jazz, om zijn briljante improvisatie dat er zomaar uitkomt. Iemand die zonder aarzelen een complete diepzinnige volzin produceert. Een astrofysicus die in 11 dimensies rekent. Kunstenaars, schrijvers, musici. Wetenschappers die iets bedenken of doen wat Jean niet snapt. Het kan ook een manoeuvre in sport zijn, zoals die tennisser die op Wimbledon vanaf de baseline met zijn rug naar het net de bal tussen zijn benen door speelt en een beslissend punt scoort. Van die momenten dat je denkt: “Waar komt dat opeens vandaan?” Het komt dan zomaar, vanuit het niks. Als een dans waarin alles klopt. Het vlamt even op en is ook zo weer weg. Een Continue reading

De goeroe van Oda van Gelderen

Naam:Oda van Gelderen
Geboren: 1949
Beroep: Pensionado

‘Count your blessings’

1. Wie bewonder je, wie inspireert je?
Leonard Cohen, Canadese zanger, dichter en songwriter.

2. Wat bewonder je in hem?
Hij zingt zijn gedichten op een bijzondere en krachtige wijze, een ware inspiratiebron voor Oda. Ze bewondert Cohen al vanaf dat ze 22 is. Wat hij zingt is zo realistisch, levensecht en aards, zo dicht bij de mens. Als je door diepe dalen gaat, inspireert Cohen je om je kracht te herwinnen en verder te gaan. Hij troost Oda als ze verdrietig is. Hij is bovendien een zeer charismatisch persoon, die emoties in je losmaakt, liefde en vreugde. Dit doet hij ook met Continue reading