De goeroe van Ruud Kleijn

Naam:Ruud Kleijn
Geboren: 1980
Beroep: Commodity Manager

‘Managen is vooruitzien’

 1. Wie bewonder je?
Bill Clinton. De 42e president van de Verenigde Staten, van 1993 tot 2001.

2. Wat bewonder je in hem?
Op 28 mei 2011 hield Clinton, op uitnodiging van Achmea, een speech op de conventie van Achlum. Zijn blik op de wereld is in deze speech verwerkt. Alles wat in de wereld gebeurt, op grote en op kleine schaal, koppelt hij mooi aan elkaar en brengt parallellen aan. Daarmee verklaart hij de wereld op een logische en begrijpelijke wijze. Ratio en gevoel brengt hij mooi bij elkaar. Hij heeft enorm veel kennis vergaard en er zijn eigen oordeel over gevormd, en dat legt hij goed uit.

Hij is communicatief, hij kan dingen goed onder woorden brengen. Hij herkent patronen in gedrag die ook op natuurkundig gebied terug te vinden zijn, en kan deze goed verklaren.

Ruud noemt als voorbeeld een Duitse bioloog en boomkundige die tegenwoordig in de organisatiekunde zit. Hij heeft dezelfde interpretatie als Clinton over moleculen, biofysica, de wereld verklaren in gedrag. Door de mens te vergelijken met de natuur, is gedrag logisch te verklaren. Bij een oude mangrove boom zijn het de buitenste delen die de boom dragen, niet de zachte middenstukken, de kern. Zo is het ook met mensen in organisaties. Een organisatie wordt overeind gehouden door de sterkste mensen, de minder sterken op de minder sterke posities. Dit geldt zowel binnen organisaties als op een niveau hoger tussen organisaties binnen hetzelfde systeem en nog hoger tussen systemen.

Ruud bewondert de manier waarop Clinton de complexe wereld weet te structureren, hoe hij complexe materie begrijpelijk maakt. Hij bezit de kunst van het weglaten, en het scheiden van hoofd- en bijzaken. De situatie terugleiden tot de kern. Dat is een kracht die je bij veel grote leiders terugziet.

3. Wat herken je bij jezelf?
Ruud probeert op dezelfde manier als Clinton hoofd- en bijzaken te scheiden, te structureren bij het nemen van beslissingen. Goed en diep nadenken over wat je doet is daarbij belangrijk, de tijd nemen om de diepte in te gaan. Hoe meer je erover nadenkt, hoe beter het resultaat wordt. Hiernaar probeert Ruud te streven. Dit is soms lastig, als er bijvoorbeeld een conflict is tussen goede voorbereiding en te weinig tijd. Efficiëntie gaat te vaak vóór kwaliteit. Er wordt daardoor te veel op korte termijn gedaan in plaats van op de lange termijn.

4. Over welke genoemde eigenschappen zou je zelf (nog meer) willen beschikken?
Ruud wil zich verder hierin ontwikkelen. Van begrijpen wat er gebeurt naar er echt iets mee kunnen, erop kunnen anticiperen. Dingen zien aankomen en zich erop kunnen voorbereiden. Toekomstscenario’s oefenen om klaar te zijn voor de toekomst. Dit zorgt voor meer zekerheid en stabiliteit in de organisatie én voor zichzelf. Gedurende je leven vergaar je kennis en ervaring. Op basis daarvan herken je steeds meer verschillende patronen in uiteenlopende situaties. Deze kun je toepassen als perspectieven op probleemsituaties die zich voordoen in je werk of je persoonlijke leven. Dit helpt je om steeds betere beslissingen te nemen en te anticiperen op de toekomst. Managen is vooruitzien.

Comments are closed.