De goeroe van Marieke Verhoef

Naam:Marieke Verhoef-Temme
Geboren: 1951
Beroep: Leidster schrijfcafé voor vrouwen, dichter en beeldend kunstenaar
Website: www.mijnschrijfatelier.nl

“Van verwondering tot verwondering ontvouwt zich het bestaan.” Lao Tse

1. Wie bewonder je?
Marieke bewondert vele leraren, o.a. Thich Nhat Hahn, Cole Morgan, Philip Glass.

2. Wat bewonder je in hen?
Thich Nhat Hahn (1926) een Vietnamese boeddhistische monnik, dichter, wetenschapper en mensenrechtenactivist.  In 1967 werd hij genomineerd door Martin Luther King voor de Nobelprijs van de vrede. Vanuit Plum Village, zijn meditatiecentrum in Frankrijk, speelt hij een belangrijke rol in de interreligieuze dialoog.
“Ik leerde hem ongeveer 15 jaar geleden kennen door een lezing die ik van hem bijwoonde in Den Haag. Er ging zo’n ongelofelijke rust van deze man uit…de zaal was muisstil en gedurende twee uur kon je een speld horen vallen. Hij is in staat op een bijna naïeve, heel eenvoudige manier dingen uit te leggen. Bijna word je daardoor op het verkeerde been gezet, maar zijn woorden bevatten diepe wijsheden over vrede, liefde en mededogen. Hij zegt, dat je om vrede uit te kunnen dragen eerst vrede moet vinden in jezelf, daarvoor moet je het verleden en de toekomst loslaten en leven in het hier-en-nu. Hij leert mensen met aandacht en ontspannen in het leven te staan. Een paar jaar geleden ‘ontmoette’ ik hem weer op een lezing, nu in Amsterdam. Hij straalde diezelfde intense rust uit. Inmiddels heb ik vele boeken van hem gelezen en ik leer nog steeds van zijn eenvoud en wijsheid.”

Cole Morgan (1950) een succesvol beeldend kunstenaar. Hij is geboren in New York en woont tegenwoordig in België. Hij maakt voornamelijk mixed media schilderijen.
“Als je zijn werk analyseert, is het een ontdekkingsreis waarbij voortdurend de verschillende lagen van de compositie, de kleuren, de teksten, de krassen en de lijnen, moeten worden afgepeld. Het is als het pellen van een ui. En daarbij wordt je prettig geplaagd, zoals hij zegt, omdat je soms tot de ontdekking komt dat er niets te ontcijferen valt. Alles is wel van tevoren overdacht, hij noemt het ‘gecontroleerde spontaniteit’. Zijn werk is soms heel minimalistisch, maar altijd zeer gelaagd en prachtig van kleur. Hij schuwt het experiment niet, en heeft bijvoorbeeld ook met glas gewerkt. Ik heb verschillende tentoonstellingen van hem bezocht, zowel hier als in het buitenland. Ik houd van het spannende evenwicht in zijn werk, de kleuren en de gelaagdheid.”

Philip Glass (1937) een Amerikaans componist van Minimal Music. Ik hoorde in de 80-er jaren  zijn muziek op de radio en was direct geboeid. Zijn werk kenmerkt zich door de vele herhalingen van ritmes. Hij werkte met Ravi Shankar en zijn opvatting van ritme in de Indiase muziek heeft geleid tot de specifieke stijl van de muziek van Philip Glass. Hij schrijft muziek voor experimenteel theater, filmmuziek (o.a. The Hours), dansmuziek, symfonieën, opera’s en pianoconcerten. Hij noemt zijn muziek liever niet ‘minimal’, maar ‘music with repetitive structures’.
“Wat doet zijn muziek met mij? Ik bewonder hem om zijn veelzijdigheid. Zijn muziek, soms stopt het stuk abrupt en zonder waarschuwing, is vol emotie en gevoel, wendt en keert, de noten kronkelen zich om het ritme heen, en ik laat mij meevoeren op die genieuze, zich almaar herhalende, ritmes. Luisteren naar muziek gecomponeerd door Philip Glass is altijd een avontuur: verrassend, vernieuwend en spannend.”

3. Wat herken je hiervan bij jezelf?
“Wat ik herken bij mezelf is vooral het bewustzijn van een open oor, oog en hart hebben om in staat te zijn te veranderen.
Bij Thich Nhat Hahn is het de meditatie, die mij leert aandacht, geduld, vriendelijkheid, verwondering en mededogen te ontwikkelen, me te verbinden met de dingen en mensen om mij heen, een open hart hebben.
Bij Cole Morgen is het de herkenning van het beeldend kunstenaar zijn, de liefde voor kleuren en het experiment, het zorgvuldig voorbereiden van dingen, laagjes pellen, anders kijken, een open oog hebben.
Bij Philip Glass is het mijn voorliefde voor de herhaling, de structuur, het in vervoering raken, gepassioneerd zijn, reizen, zodat ik aan anderen kan overdragen waar ik zelf enthousiast over ben, een open oor hebben.”

4. Over welke genoemde eigenschappen zou je zelf (nog meer) willen beschikken?
“Alles wat hierboven staat over herkenning zijn eigenschappen die altijd in ontwikkeling zijn. Het is een groeiproces dat mijn hele leven doorgaat. Wat meer geduld in dit proces zou welkom zijn…..”

Comments are closed.