De goeroe van Oda van Gelderen

Naam:Oda van Gelderen
Geboren: 1949
Beroep: Pensionado

‘Count your blessings’

1. Wie bewonder je, wie inspireert je?
Leonard Cohen, Canadese zanger, dichter en songwriter.

2. Wat bewonder je in hem?
Hij zingt zijn gedichten op een bijzondere en krachtige wijze, een ware inspiratiebron voor Oda. Ze bewondert Cohen al vanaf dat ze 22 is. Wat hij zingt is zo realistisch, levensecht en aards, zo dicht bij de mens. Als je door diepe dalen gaat, inspireert Cohen je om je kracht te herwinnen en verder te gaan. Hij troost Oda als ze verdrietig is. Hij is bovendien een zeer charismatisch persoon, die emoties in je losmaakt, liefde en vreugde. Dit doet hij ook met zijn prachtige stem, waar veel expressie in zit. Het raakt Oda in haar hart. Cohen zijn nummers hebben zoveel in zich en je kunt er zoveel uithalen; geluk, verdriet en pijn. Precies zoals het leven is.

3. Wat herken je hiervan bij jezelf?
Oda heeft dezelfde levensvisie als Cohen, deze is goed voelbaar. Liefde overbrengen op anderen, dat voelt Oda ook in zichzelf. Zij heeft dezelfde kunst in zich om het beste uit mensen naar boven te halen. Bijvoorbeeld door in gesprekken de ander te laten zien dat er veel positiviteit in het leven en in henzelf zit, en dat ze er het beste uit moeten halen. En, dat dat niet altijd gemakkelijk is.

Oda noemt als voorbeeld een cd die ze ooit zelf heeft samengesteld, met nummers die haar aanspreken. Ze vindt het belangrijk dat mensen deze muziek horen, omdat er zoveel waarheid en levenslessen in zitten, waar mensen wat mee kunnen. Het hele leven is één grote levensles aldus Oda, met de nodige hobbels die je moet nemen. Het belangrijkste in het leven is dat je naar andere mensen kunt luisteren, zonder vooroordeel en zonder te oordelen. Nadat je hebt geluisterd kun je altijd nog conclusies trekken.

4. Over welke genoemde eigenschappen zou je zelf (nog meer) willen beschikken?
Mediteren zoals Cohen dat kan, daar zou Oda een stukje van willen hebben voor zichzelf. Om nog dieper in zichzelf te kunnen gaan, en het daarna over te brengen op anderen. Hiermee bedoelt Oda niet het zoeken naar meer of beter, maar je bewust zijn van wat je al allemaal hebt, en hoe waardevol dat al is. Count your blessings.

Comments are closed.